25η Μαρτίου 1821

       Παρασκευή 23 Μαρτίου η γιορτή στα σχολεία.

 Στο Γυμνάσιο Αντίκυρας, πέρα από το μήνυμα της Επανάστασης για μας τους Έλληνες, αφιερώσαμε χρόνο για να μάθουν οι μαθητές/τριές μας στοιχεία από την καθημερινότητα των ανθρώπων την περίοδο της σκλαβιάς. Επικεντρωθήκαμε στον τρόπο που ντύνονταν, άνδρες και γυναίκες, στα  μοιρολόγια που έγιναν τραγούδια και τους χορούς τους. Φουστανέλες, τσαρούχια, φλουριά, σιγκούνια και φέσια. Άσπρα πουκάμισα, γιλέκο, φέρμελη και μυστικά για να διατηρούν καλοχτενισμένα  τα μακριά μαλλιά τους. Πώς αποκαλούσαν αυτούς που ήταν ντυμένοι ευρωπαϊκά και πώς τους νησιώτες: ψαλιδοκέρηδες ή σπληνάντερους τους πρώτους, ντουντούμιδες ή χαλτούπηδες τους δεύτερους.
Οι αφορμές για γιορτές πάντοτε ήταν άφθονες, ο Μακρυγιάννης βεβαιώνει "εις τα ρδια, τα στρατόπεδα δηλαδή , πάντοτε γλεντούσαμε" . Τα κλέφτικα τραγούδια είχαν την τιμητική τους και μέσα τους κλείνουν τα κατορθώματα των αγωνιστών του '21.

Τα "παιδιά της Σαμαρίνας", το μοιρολόι που σήμερα χορεύεται, αφιερωμένο στους μαχητές που ξεκίνησαν από τη Σαμαρίνα για να βοηθήσουν τους Μεσολογγίτες, το1826, στην πολιορκία της πόλης και βρήκαν τραγικό θάνατο.
Τέλος δημοτικοί χοροί από τα παιδιά μας. Ανήμερα η παρέλαση και οι χοροί στο Ηρώο.
 
   

 
 
 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

ΔΙΣΤΟΜΟ 1944