Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαρτίου 18, 2024

6η Μαρτίου: το μήνυμά μας ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό.

Εικόνα
 Η ομορφιά της ζωής  είναι στις σχέσεις των ανθρώπων. Σχέσεις μοναδικές, που χαρακτηρίζονται από τον σεβασμό και την αποδοχή του άλλου. Βάζουμε στο περιθώριο ό,τι μας χωρίζει, προβάλλουμε όσα μας ενώνουν!

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ...

Εικόνα
Ένα συννεφόλεξο, που δεν μας αφήνει να πετάμε στα σύννεφα. Δημιουργία και προτάσεις των μαθητών/τριών της Α Γυμνασίου για το περιβάλλον, με την ευχή να το σεβαστούμε και να το αγαπήσουμε όλοι και όλες περισσότερο. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ενδεικτικές εργασίες των μαθητών, με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών.

O ΜΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΥ...

 Ο Μάρτης, ο πρώτος μήνας της άνοιξης, είναι γεμάτος από ήθη και έθιμα μα και σημαντικά γεγονότα και σπουδαίες ημέρες. Ας θυμηθούμε τι συναντάμε, έτσι όπως τον περπατάμε, καθημερινά. Πρώτα να σας θυμίσουμε το  βραχιολάκι, το φτιαγμένο από κόκκινη κι άσπρη κλωστή που το φορούν οι περισσότεροι με το που μπαίνει ο μήνας. Παλιά το έφτιαχναν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες. Το φορούσαν στα παιδιά και στα εγγόνια για να "μην τα κάψει" ο ήλιος του Μαρτιού, για να είναι προφυλαγμένα απ' το κακό μάτι και για να μην αρρωστήσουν. Το έθιμο έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα και το συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια. Τα μικρά παιδιά, στο τέλος του μήνα, είτε το αφήνουν στα κλαδιά για να το πάρουν τα χελιδόνια και να φτιάξουν τη φωλιά τους είτε το φορούν μέχρι το Πάσχα. Ανήμερα το ρίχνουν στο αρνί που ψήνεται, για να γίνει ροδοκόκκινο. Ο Μάρτης "δε λείπει απ' τη Σαρακοστή" μας λέει η παροιμία. Κι έτσι είναι! Οι πιστοί προετοιμάζονται για τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού. Η νηστεία,